
Bilo je krajnje vreme da i ja napravim nešto poput ovih čoko-voćnih barova.
Potrebno je:
- za prvi sloj
- 20 urmi, bez koštica
- 200 grama pečenog lešnika
- prstohvat soli
- 100 grama crne čokolade
- za drugi sloj
- 200 grama crvenog voća
- 2 kašike chia semena
- med ili stevija (po ukusu)
- za preliv
- 100 grama crne čokolade
Pre nego da počnete sa pripremom prvog sloja, pomešajte 2 kašike chia semena i 6 kašika vode i stavite u zamrzivač. Trebaće vam kod pripreme drugog sloja.
Počinjemo. 💃
Urme potopite na 15 minuta, skinite ljuske i izvucite koštice. Sameljite lešnik u blenderu, pa dodajte urme, prstohvat soli i 50 ml vode. Sve izblendajte, tako da se lepo poveže. Otopite 100 grama čokolade na pari i dodajte prethodno pripremljenoj smesi.
Obložite manju tepsiju (moja je 20x20cm) pek papirom, pa ravnomerno rasporedite prvi sloj i ubacite u zamrzivač.
Dok se prvi sloj ne stegne, u malu šerpu sipajte samo malo vode, koliko da pokrije dno. Dodajte crveno voće koje imate (može i zamrznuto) i na temperaturi srednje jačine mešajte dok voće malo ne smekša. Sada izvucite ono chia seme iz zamrzivača s početka priče i dodajte u šerpicu. Mešajte na malo manjoj temperaturi, dok ne dobijete masu koja sve više podseća na džem.
Kad postane gusta, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Kad se prohladi, dodajte med ili steviju i opet lepo promešajte.
Nakon toga, preko prvog sloja od urmi, lešnika i čokolade, prelijte drugi sloj od voća.
Ubacite ponovo u zamrzivač.
Posle sat vremena, izvucite i prelijte čokoladom, koju ste otopili na pari.
Zasecite samo nožem onako kako ćete posle odvajati čokoladice, pa vratite u zamrzivač.
Tamo ih i čuvajte, a pre nego da odlučite da ih poslužite, samo ih koji minut ranije ostavite na sobnoj temperaturi.
Od ove količine sastojaka, dobila sam 21 čokoladicu.
Ako pravite – javite!
❤🍓