Domaći burgeri

Spremala sam juče za ručak ćufte iz rerne. Ostalo mi je na kraju malo smese za koju nije bilo mesta u plehu, pa sam od nje oblikovala 4 pljeskavice i na pek papiru ih ispekla na 200°.

Kad su bile gotove, isključila sam rernu i na svaku pljeskavicu stavila po parče kačkavalja. Ostavila sam ih u isključenoj rerni dok se kačkavalj nije skroz rastopio.

Lepinjice sam napravila od 200 gr speltinog brašna, 1 kesice praška za pecivo, 70 gr maslaca i 100ml vode… Tokom mesenja sam dodala još malo vode i brašna dok nisam dobila testo koje se ne lepi. Ostavila sam da odstoji 10tak minuta, pa sam ga podelila na 4 loptice, posula susamom i pekla na 200°.

Sve ostalo je stvar mašte i onoga što imate u frižideru… Rasekla sam lepinjice, pa redjala zelenu salatu, pljeskavicu, svežu papriku, paradajz… Vi možete dodati šta god želite.

➡️Poenta je u tome da i nešto poput burgera, može vrlo lako da se napravi i u domaćoj režiji, a da vi tačno znate šta ste od sastojaka koristili. ⬅️

nfd

Ostala sam dužna samo recept za ćufte/pljeskavice ⬇️⬇️⬇️

Izblendajte 1 glavicu crnog luka i 1 crvenu papriku, pa pomešajte sa 700gr mlevenog mesa, 2 jajeta, 3 kašike raženog brašna (može i speltino) , pola kašičice sode bikarbone (može i prašak za pecivo) , 2-3 kašike ulja, kašičicom soli i belim lukom u granulama. Vlažnim rukama oblikujte ćufte i redjajte na pek papir. Peku se na 200°, a od ove mase ispadne 40tak ćufti, možda i više. Gotove su kad skroz promene boju i kad možete da ih bez problema odvojite od pek papira.

Od ove mase može da se dobije sigurno 12-15 pljeskavica.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *