Domaći grčki jogurt

Ne pijem vino, baš nikada. Zapravo, ne pijem nikakav alkohol nikada. Ali ima nesto u tim prelepim čašama, koje moj Pedja čuva i glanca i pazi i mazi, jer on voli da uživa u vinu, iako to nije baš tako često.
Zato smo spojili lepo i korisno i na kraju, čak i nazdravili 🤣!

Ovo što vidite u čašama je domaći grčki jogurt.

Koristila sam recept za domaće kiselo mleko, samo što sam umesto njega, u mleko dodala pavlaku.

🔸Dakle, skuvate litar mleka, pa pustite da se ohladi onoliko da možete da zadržite prst u mleku dok izbrojite do 10. Znači, treba da bude baš toplo, ali ne i vrelo.

🔸Odvojite malo mleka u posebnu činiju i dodajte mu čašu kisele pavlake. Lepo izjednačite masu, pa vratite u šerpu i pomešajte sa preostalim mlekom.

🔸To što ste dobili, podelite u nekoliko posuda, prekrijte svaku gazom, pa ušuškajte krpama sa svih strana.

🔸Ja sve ovo uradim uveče i ujutru me čeka svež, domaći grčki jogurt. Ako želite kiselo mleko, postupak je isti, samo umesto pavlake, mleku dodajte času kiselog mleka.

Čuva se naravno u frižideru, a kad se malo rashladi, uzmite svoje omiljene čaše, pa pustite mašti na volju.
Kod nas je u jednoj čaši, kombinacija jagoda i banana sa prelivom od čokolade (med i kakao), a u drugoj su sveže kajsije, lešnik, badem, malo cimeta i med odozgo.

Živeli 🥂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *