Domaći humus i hrskavi štapići

Posno na vodi…Znam da ima onih kojima će značiti.

Recept za humus je osnovni. Skuvati 200gr sirovih leblebija. Trebaće im sigurno 40tak minuta. Tako skuvane ih ubacite u blender, pa dodajte 3-4 čena belog luka, sok od pola limuna, so i 1 kašiku tahinija (susamov puter). Ja ga ovog puta nisam imala, pa sam ubacila punu kašiku susama i tako sve, zajedno blendala. Dodajte vodu čim blender počne da se buni, a to će se sigurno desiti. Postepeno odredjujte gustinu i znajte da ne možete da pogrešite. Samo strpljivo blendajte i dobićete humus po svom ukusu. 👌

Štapiće sam napravila od 200gr speltinog, 200gr raženog brašna, 2 kašike mlevenog lana, 1kašike tucane paprike, pola kašičice sode bikarbone, origana i belog luka u granulama (po ukusu…mozete staviti i druge začine…npr. meni se biber i kari odlično slažu).Sve sastojke sam pomešala u posudi, pa polako dodavala vodu… Počela sam sa 100ml, pa sam dodala još sigurno 50ml. Vi vidite, trebalo bi da se dobijeno testo ne lepi. Razvucite oklagijom, isecite štapiće, pa ih poređajte na pek papirom obložen pleh. Peku se na 200°, 20tak minuta i trebalo bi da budu baš hrskavi. Ako vam je rerna jača, ili smanjite temperaturu ili skratite vreme ili dezurajte, da ne izgore 🤷‍♀️.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *