Jafa torta bez šećera

Moja omiljena kombinacija ukusa, čokolada-narandža 😍!

Kore su provereno dobre, iz nekog od prethodnih recepata.

Ima dve kore, a za svaku vam je potrebno:
1️⃣ 2 jajeta
2️⃣ 10 prethodno potopljenih i očišćenih urmi
3️⃣ 1 kasičica kokosovog ulja
4️⃣ 5 punih kašika kokosovog brašna (najobičnijeg, ima ga svuda, a u prodavnicama zdrave hrane moze da se kupi i na merenje)
5️⃣ 1 prašak za pecivo
6️⃣ kora jednog limuna

➡️Potopite urme na 10-15min u 100ml vode, pa im skinite ljuskice i izvadite koščice. Ubacite ih tako spremne u blender i dodajte vodu u kojoj su bile potopljene. Od toga napravite sirup, a ako vam se učini da treba još vode, slobodno dodajte malo. ➡️Umutite čvrsto belanca, pa dodajte žumanca.

➡️ Dodajte sve ostale sastojke i mutite dok se masa ne ujednači.

➡️Izlijte na pek papirom obložen kalup ili manji pleh (moj je okrugao, 25cm) i pecite na 200°, 10min. Baš se kratko peku i ako vam je rerna jača, ili smanjite temperaturu ili pratite, pa čim naraste i dobije lepu boju, izvucite iz rerne, koru prebacite na krpu i pokrijte je…tako će se lakše skinuti pek papir.

➡️Isto tako pripremite i ispecite i drugu koru.

Čokoladni fil je običan puding od čokolade napravljen sa 500ml mleka. Na kraju sam samo umešala 1 kašiku meda.

Narandža fil je zapravo ovde najvažniji. 2 veće ili tri manje narandže oljuštite i što je više moguće uklonite onu belu kožicu. Izblendajte ih da postanu sok, pa ih prebacite u šerpicu i zagrejte malo. Tome dodajte 1 želatin (prethodno potopljen, kao što piše na kesici). Zagrevajte dok se želatin potpuno ne rastopi. Zasadite stevijom ili medom po ukusu (ja sam stavila 2 kesice stevije…to je oko 2,5 grama). Sklonite šerpicu sa ringle i ostavite da se ohladi.

➡️➡️➡️
Za to vreme, poredjajte koru, puding od čokolade, pa opet koru i onda preko ohladjeni fil od narandže. Ja sam preko stavila i sitno iseckane komadiće narandže.

Kad se sve to zajedno ohladi, stavite u frižider na par sati, dok želatin ne uradi svoj posao. Kad se sve stegne, prelijte čokoladom bez šećera otopljenom na pari.

Ima jedna mala zamka u koju možete da upadnete i da vam torta bude malkice gorka…ako koristite steviju, budite pažljivi i ne preterujte, jer upravo ona, ako je ima više, može da umesto da bude slatka, pokvari ceo utisak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *