Keksići

Ovo je doba godine kad svi tražimo onaj savršeni recept za keksiće…da nisu tvrdi, a da nisu ni meki kao biskvit, da se ne lome kad ih zagrizeš, da ima malo cimeta i naravno meda. Onda ih šaramo, premazujemo čokoladom ili ih ostavimo onako – klot.

E, evo ideje za jednu klot verziju keksića, bez belog brašna i belog šećera. 👌

Potrebno je:

  • 250gr speltinog brašna
  • 125gr maslaca
  • pola kesice praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 1 kašika cimeta
  • 1 kašičica djumbira u prahu
  • 3 kašike meda.

  1. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i maslac iseckan na kockice.

2. Počnite da mesite testo, pa dodajte cimet, djumbir i jedno jaje i nastavite sa mešenjem.

3. Kad su se sastojci već malo sjedinili, dodajte med u umesite glatko testo koje se ne lepi.

Slobodno dodajte brašno po potrebi. Ja sam dodavala po malo, dok nisam dobila odgovarajuću strukturu.

4. Formirajte loptu, umotajte u aluminijumsku ili prijanjajuću foliju i stavite u frižider na 20 min.

5. Nakon toga izvucite testo, premesite ga još jednom i na brašnom posutoj površini, razvucite oklagijom na debljinu od oko 4-5cm.

6. Modlicama vadite keksiće, redjajte na pek papirom obložen pleh i pecite na 150°, 15min, ali proveravajte. Kad mogu da se odlepe sa pek papira, gotovi su. Nakon toga, isključite rernu i ostavite ih još par minuta unutra.

Nije teško, ni komplikovano…jednostavni su sastojci, a dobije se pun veliki pleh keksića. Vi ih možete premazati čokoladom, a nama su se ipak više svideli u ovom izdanju 💁‍♀️.

Možda mogu da se dodaju seckani lešnici ili bademi u testo. Probaću sledeći put, pa pišem 💕

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *