Mala posna torta

Ono što sam shvatila tek kad sam napravila ovu tortu/kolač jeste da je posna, čak i da potpuno odgovara postu na vodi.

1️⃣Sve što vam treba za 3 kore srednje veličine je:
– 100gr raženog brašna
– 200gr kokosovog brašna
– 2 kašike chia semena + 6 kašika vode
– 2 kašike meda
– pola litra kisele vode.

Pomešajte 2 kašike chia semena i 6 kašika vode i stavite u zamrzivač na 10tak min. Za to vreme umutite mikserom ostale sastojke, pa na kraju dodajte i umutite i zamrznuto chia seme.
Masa je rastresita, nemojte da vas to zbuni. Podelite je na 3 dela i pecite kore na 200°, 15tak minuta, ali budite pažljivi, da ne zagore. Svaka rerna svoju politiku ima. Čim počnu da se odvajaju od papira, gotovo je. Kad svaku koru izvučete iz rerne, okrenite je, pokrijte krpom i ostavite nekoliko minuta, kako bi se lakše skinuo pek papir.

2️⃣Za beli krem je potebno 200gr sirovih indijskih oraha, prethodno potopljenih 20tak minuta (to je ujedno i najskuplja stavka), 1 kašika meda, prstohvat soli i malo vode. Sve to zajedno blendajte dok ne dobijete krem.

3️⃣ Za crveni krem je potrebno 2 šolje (crvene, za kafu) malina, 1 kašika meda i 2 kašike chia semena + 6 kašika vode. Maline stavite u šerpicu, dodajte malo vode samo koliko da ih prekrije i kuvajte 10tak min na srednjoj temperaturi. Za to vreme 2 kasike chia semena, prelijte sa 6 kašika vode i stavite u zamrzivač. Kad prodje 10 min, tako pomešanu vodu i chia seme, dodajte malinama, lepo promešajte i isključite ringlu. Tek kad se malo prohladi, dodajte kašiku meda.

* Ova torta/kolač moze biti sa tri kore, a možete i kao ja, da svaku koru prepolovite i dobijete 6 kora, odnosno visoku, a malu tortu (6-7 parčeta srednje veličine).

**Maline su kupljene u Tempu, zamrznute su i nisu u komadu, već na njima pise “griz maline”, “100% malina. *** Preliv je od 1 kašice meda i pola kašičice kakaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *