Odlazak u kupovinu

Već sam pomenula, ali nije zgoreg da ponovimo još koji put…

Dakle, ja nisam nutricionista, nisam lekar… Govorim samo iz sopstvenog iskustva. Baš iz tog razloga ne volim da delim savete, to je najčešće mač sa dve oštrice.

Međutim, ako govorimo o receptima, da bismo ih ispratili, moramo imati namirnice, a samim tim moramo u kupovinu.

Neretko mi se dešavalo da od ljudi iz svog okruženja dobijem komentar: “To sve što ti koristis, hrana koju jedeš, to je sve mnogo skupo!”

Onda ja počnem da objašnjavam kako je to sve potpuno isto, kako mi regularno kuvamo, kako umesto da kupimo neki sok i pakovanje napolitanki, kupimo pola kilograma nekog lepog speltinog brašna, pa od dela napravimo kolače, deo nam ostane, iscedimo limun i narandžu, pa dobijemo fin osvežavajući napitak, kupujemo isto voće i povrće… Neko me sasluša, neko ne…Evo, ovo su namirnice koje uvek imamo u kući i koje mi omogućavaju da žongliram i organizujem obroke na najlakši mogući način. Količine koje kupujemo nisu velike, kad su u pitanju namirnice na merenje, u proseku po 200gr.

Doručak: jaja, ovsene pahuljice, susam, lan, suncokret, chia seme, proso, med (kupujemo već godinama ili u pčelarskoj zadruzi ili kod našeg komšije u kog imamo poverenje), kakao, kokos, kokosovo ulje, kukuruzno brašno, speltino brašno, raženo brašno.

Ručak : crni luk, krompir, beli luk, šargarepa.

Sve ostalo kupujemo u zavisnosti od toga šta spremamo za tu nedelju – pasulj, grašak, boranija, gulaš, paprikaš, ćufte, musaka, punjene paprike. Kuvamo na masti, a za salatu od skoro koristimo ulje od koštica grožđa.

Od začina su to domaći suvi začin, tucana paprika, origano, mirođija, biber, beli luk u granulama, kari, kurkuma, bosiljak, cimet, djumbir.

Kažem vam, skoro sve odgovara tradicionalnoj kuhinji.

Užina: nešto od sezonskog voća, limun, banane i uglavnom neko zamrznuto crveno voće, a ako pravimo neki kolač, u frižideru imamo sveže urme (pakovanje od oko 750gr košta manje od 200din i traje sigurno mesec dana).

Mlečni proizvodi: mleko, kiselo mleko/pavlaka, jogurt, a kad planiramo neku pitu, picu ili proju, kupimo i sir.

Često napravim i domaće kokosovo mleko, pa obično zamenim njim.Večera: tu sam najmanje kreativna, pa su najčešće to pirinčane galete i velika sezonska salata, nekad tunjevina…tako da tu nema nekih velikih ulaganja.

Eto, to je sve… Ponekad su tu i bademi, lešnici, indijski orah, ali ne tako često.

Čini mi se da sve navedeno nije baš tako neobično i drugačije. 😉

3 thoughts on “Odlazak u kupovinu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *