Princes krofne bez šećera

Obećala sam jednom prilikom da ću poraditi malo na svom receptu za princes krofne bez belog brašna i belog šećera. Baš nam se približio kraj godine, pa rekoh da ne ostanem dužna…Možda posluži nekom za novogodišnju noć, ako ostaje kod kuće. 💁‍♀️ Samo ispoštujte sve korake, pa mi javite kako smo prošli 😋
1️⃣ U šerpu sipajte 250ml vode, dodajte 125gr maslaca i prstohvat soli. Zagrevajte na ringli dok ne provri.

2️⃣ Sklonite šerpu sa ringle i dodajte 180gr speltinog brašna prethodno pomešanog sa praškom za pecivo.

3️⃣ Sve vreme brzo i bez prestanka mešajte, kako se ne bi stvorile grudvice. Treba da dobijete masu, koja se ne lepi za šerpu.

4️⃣ Tako dobijeno testo, ostavite da se skroz ohladi.
5️⃣ Nakon što se testo ohladilo, dodajte mu 4 jajeta, jedno po jedno. Nemojte dodavati naredno jaje, dok prethodno niste potpuno sjedinili sa testom. Ja to radim običnom varjačom, brzim i jakim kružnim pokretima.

6️⃣ I imamo testo za krofne.

7️⃣ Zagrejte rernu na 220°, stavite pek papir na pleh, pa kašikom vadite testo. Napravite mali razmak izmedju, jer će one narasti tokom pečenja. Kad završite sa testom, vlažnim rukama, samo zavrnite vrhove krofni, da dobiju onaj poseban izgled.

8️⃣ Ovo je najvažniji korak! Dok se krofne peku, RERNA SE NE OTVARA!!! Peku se 15-18 minuta, nakon čega samo isključite rernu i opet ih ne dirate još 10tak minuta. Tek onda otvorite rernu, ali ih ne vadite odmah, već pustite da se malo prilagode nižoj temperaturi. Osetljive su i lako mogu samo da splasnu. 🤷‍♀️

9️⃣Taman imate vremena da skuvate 2 pudinga od vanile, u 800-850ml mleka, sa 2-3 kašike meda, umesto šećera. Kad se puding skuva i ohladi, imamo i fil za krofne.

🔟Ohladjene krofne, presecite, filujte pudingom od vanile, a odozgo možete da prelijete medom i kakaom.

Na tihoj vatri, pomešajte 1 punu kašiku meda i 1 punu kašiku kakaa, mešajte dok ne dobijete izgled otopljene čokolade.

To će nam, zajedno sa prelivanjem, biti i poslednji korak.

Od ovih sastojaka dobićete 20 krofni srednje veličine, pa neke možete filovati ovako, a možete probati i slanu varijantu, tako što ćete ređati pavlaku, malo kajgane, svežu crvenu papriku i beli luk u granulama.👌

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *