Na svom putu menjanja navika i toga da sam više od 365 dana bila skroz bez belog šećera, brašna i kvasca, do danas kada je moja ishrana izbalansirana i ne podrazumeva isključivanje nijedne namirnice, naučila sam mnogo toga – da to što na ambalaži piše “zdravo” ne znači da je proizvod unutra zaista takav, da ako je nešto zaista nutritivno kvalitetno, ne mora nužno biti niskokalorično, da čitam deklaracije i pametno biram.
I zaista, svoje poverenje ne poklanjam bilo kome, posebno ne kada je nešto tako važno kao što je zdravlje u pitanju.
Organska hrana, hrana bez E brojeva, aditiva, pojačivača ukusa zahteva ozbiljniji tehnološki pristup, jer nema ni konzervansa ni dodatog šećera koji bi služio u tu svrhu. Sve to čini da se proizvođači pre opredeljuju za neke jednostavnije procese i sastojke, koji znače i znatno nižu cenu na tržištu.
Ipak, ono što je najvažnije u životu – nema cenu.
Zato sam presrećna što ipak postoje ljudi koji će uložiti u proizvodnju, najbolje sastojke i dati sve od sebe zarad kvaliteta.
Bez kompromisa.
E, takvi su proizvodi brenda VoLim dobro u ljudima. Na njihovom sajtu www.volim.rs i instagram profilu @volim.dobro.u.ljudima možete naći sjajne voćne niskokalorične namaze bez šećera sa ukusom šljive, šipurka, kupine, jagode, maline i višnje, testeninu od spelte, heljde, kao i odlične sokove od aronije, cvekle, kruške, dunje, drena, maline, kupine, višnje, jabuke.
Ono što je fenomenalna stvar, posebno sada, kad svi izbegavamo odlazak u nabavku, jeste mogućnost online kupovine preko sajta, gde je za porudžbine preko 3000 dinara besplatna dostava.
Rekla bih da su na sve mislili.
A sada da se vratimo receptima i ovoga puta slatkišima.
Obožavam starinske kolače sa džemom.
Nose neku toplinu, sećaju na detinjstvo i jednostavni su za pripremu.
Lako zamenim belo brašno nekim drugim, a šećer medom ili drugim zaslađivačem.
Evo kako sam iskoristila niskokalorične voćne namaze bez šećera VoLim dobro u ljudima i spremila čak tri vrste tradicionalnih kolača, na malo drugačiji način.

Vanilice bez brašna i šećera
– 200gr raženog brašna
(može i speltino ili ječmeno)
– 50gr mlevenih oraha
– 100gr masti
– 1 jaje
– sok od pola limuna i narendana korica
– 2 kašike arome vanile
– 2 kašike meda
Umutite mast, pa dodajte jaje, sok i koru limuna, aromu vanile i med.
Kad dobijete ujednačenu masu, polako dodajte brašno i mlevene orahe, pa umesite testo.
Ostavite ga u frižideru na 20 minuta, a nakon toga na brašnom posutoj površini, razvucite testo na oko pola centimetra debljine, pa rakijskom čašom ili nekom malom okruglom modlicom vadite “pogačice”.
Obložite veći pleh pek papirom, poređajte ih i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15-20 minuta.
Kad budu gotove, ostaje da svakoj nađete savršenu polovinu, namažete džemom i spojite.



Štrudlice od samo 4 sastojka
– 250grama speltinog brašna (nisam probala sa drugim, mada verujem da bilo koje glutensko dolazi u obzir)
– 100 gr maslaca
– pola čaše kisele pavlake
– džem
Sipajte brašno u posudu, pa preko naseckajte maslac. Rukama izgnječite, pa kad ste već malo sjedinili masu, ubacite i pavlaku, pa umesite glatko testo.
Na brašnom posutoj površini, razvucite testo tanko i onako četvrtasto, pa ga podelite nožem po dužini na trakice srednje širine.
Po sredini trakice, nanesite džem ( samo pazite da ipak bude gušći, da se ne bi razlivao), pa ih onda zatvarajte, spajanjem leve i desne strane. Kad celu trakicu zatvorite, iseckajte testo na veličinu štrudlica, pa ih poređajte na pek papirom obloženom plehu. Važno je da strana gde su štrudlice zatvorene, bude na dole.
Pecite ih oko pola sata, u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Neka se malo prohlade pre nego da ih probate.


Lažni Banini
– 300gr speltinog ili ječmenog brašna
– 3 kašike mlevenog lana
– 3 kašike mlevenog susama
– 1 kašika kakaa
– 3 kašike meda
– pola kesice praška za pecivo
– 100 ml vode.
Umesite testo, pa ga ostavite u frižideru na 20 minuta.
Testo podelite, oblikujte kolačiće (ispadne oko 20) i na svakom napravite udubljenje. Pošto testo ne sadrži nikakvu masnoću, nakvasite ruke, da možete lakše da oblikujte kolačiće.
Pecite na 200°, 10min. Onda izvucite, napunite udubljenja džemom od višanja, malina ili bilo kojim drugim koji imate i volite , pa vratite u rernu.
Pecite još 5 minuta, isključite rernu i ostavite kolačiće unutra da se prohlade.




Uživajte i brinite o sebi i onima koje volite najviše.
❤