Proja iz tiganja


Sasvim slučajno nastala jednom prilikom, kad je trebalo brzinski spremiti večeru, pri čemu je jedno dete (ono “najmalečko” i ne nije Danica, već Mihajlo, ljubi ga majka) bilo potpuno iscrpljeno visokom temperaturom, pospano i gladno.


Umutila sam jaja, dodavala palentu i pavlaku naizmenično dok nisam postigla odgovarajuću gustinu, posolila, zagrejala mast na tiganju i samo prebacila. Na srednjoj temperaturi, pa i niže od toga, za 10min, ispekli smo proju u tiganju.
A oni su, na moje oduševljenje, sve smazali.

Što se mene tiče – dovoljno da proja iz tiganja dobije svoje mesto na blogu. 😊


Onda sam zbog mera ponovila sve i evo kako bi trebalo da izgleda recept:
1️⃣ Umutite viljuškom 3 jajeta
2️⃣ Dodajte 15 kašika palente (nekuvane)
3️⃣ U tako dobijenu masu ubacite 5 kašika pavlake.
4️⃣ Posolite i prebacite u tiganj sa zagrejanom masnoćom (mi koristimo mast).

Ostalo znate. Srednja ili malo niža od srednje temperatura, možete poklopiti tiganj, a i ne morate.
➡️Jedina je caka u tome da se kad se donji deo već fino zapeče, proja okrene skroz, kao kad pečete palačinke, samo da bi se lepo ispekao i gornji deo. Tu budite pažljivi samo…

Sve ostalo je – laganica.

Znači – jednostavno, brzo, bez komplikovanih namirnica.

Od ove količine se mogu dobiti dve tanke ili jedna visoka proja, pa kako vam lakše.

P. S. Ništa u životu nije slučajno, pa ni ova proja iz tiganja. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *