Tart sa pečurkama

Tart sa pečurkama koji može da se sprema i u posnoj i u mrsnoj varijanti.

Umesite testo od 2 šolje raženog brašna (može i neko drugo glutensko – speltino, ječmeno), 1 šolje jogurta (ili kisele vode ako pravite posnu verziju), 3 kašike ulja i 1 kesice praška za pecivo. Šolja je od 2 dcl.

Tako pripremljeno testo, podelite na dva jednaka dela, pa jedan deo prebacite na pek papirom obložen kalup/tepsiju i vlažnim rukama oblikujte kao na slici.

Za fil je potrebno prodinstati 1 sitno iseckanu glavicu crnog luka, dodati 500gr iseckanih šampinjona, posoliti po ukusu i na srednjoj vatri krčkati dok šampinjoni ne puste svoju “vodu”. Kako tečnost bude isparavala postepeno treba dodavati 500ml pasiranog paradajza ili domaćeg kečapa bez šećera. Gustina treba da bude kao kod sosa za špagete.

Po želji se može dodati biber, origano, beli luk ili neki drugi začin. Kad fil bude gotov, polako ga prebacujte na pripremljeno testo u kalupu/tepsiji, pa narendajte malo kačkavalja preko ako vam je to po volji.

Drugi deo testa razvucite oklagijom po pek papiru, pa polako prebacite preko i nežno odlepite.

Ostalo je samo da se tart ušuška i viljuškom zatvori sa svih strana, pa odozgo izbocka.

U posudi pomešajte malo vode sa kašičicom soli, pa premažite celu površinu i ubacite u rernu na 200°. Za oko 20min bi trebalo da bude gotovo, ali proveravate, zbog rerne.

2 thoughts on “Tart sa pečurkama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *