Čokoladni bar sa crvenim voćem

Bilo je krajnje vreme da i ja napravim nešto poput ovih čoko-voćnih barova.

Potrebno je:

  • za prvi sloj
  • 20 urmi, bez koštica
  • 200 grama pečenog lešnika
  • prstohvat soli
  • 100 grama crne čokolade
  • za drugi sloj
  • 200 grama crvenog voća
  • 2 kašike chia semena
  • med ili stevija (po ukusu)
  • za preliv
  • 100 grama crne čokolade

Pre nego da počnete sa pripremom prvog sloja, pomešajte 2 kašike chia semena i 6 kašika vode i stavite u zamrzivač. Trebaće vam kod pripreme drugog sloja.

Počinjemo. 💃

Urme potopite na 15 minuta, skinite ljuske i izvucite koštice. Sameljite lešnik u blenderu, pa dodajte urme, prstohvat soli i 50 ml vode. Sve izblendajte, tako da se lepo poveže. Otopite 100 grama čokolade na pari i dodajte prethodno pripremljenoj smesi.

Obložite manju tepsiju (moja je 20x20cm) pek papirom, pa ravnomerno rasporedite prvi sloj i ubacite u zamrzivač.

Dok se prvi sloj ne stegne, u malu šerpu sipajte samo malo vode, koliko da pokrije dno. Dodajte crveno voće koje imate (može i zamrznuto) i na temperaturi srednje jačine mešajte dok voće malo ne smekša. Sada izvucite ono chia seme iz zamrzivača s početka priče i dodajte u šerpicu. Mešajte na malo manjoj temperaturi, dok ne dobijete masu koja sve više podseća na džem.

Kad postane gusta, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Kad se prohladi, dodajte med ili steviju i opet lepo promešajte.

Nakon toga, preko prvog sloja od urmi, lešnika i čokolade, prelijte drugi sloj od voća.
Ubacite ponovo u zamrzivač.

Posle sat vremena, izvucite i prelijte čokoladom, koju ste otopili na pari.
Zasecite samo nožem onako kako ćete posle odvajati čokoladice, pa vratite u zamrzivač.
Tamo ih i čuvajte, a pre nego da odlučite da ih poslužite, samo ih koji minut ranije ostavite na sobnoj temperaturi.

Od ove količine sastojaka, dobila sam 21 čokoladicu.

Ako pravite – javite!
❤🍓

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *