Kolač od leblebija

Jeste li probali Kolač od leblebija?
Niste?

Skroz je jednostavno. Sad ću vam sve objasniti. ⁣
Ovog puta sam koristila pleh dimenzija 35×20cm.

Potrebno je:⁣
– konzerva leblebija (400gr ukupno, sa vodom)⁣
– 12 kašika speltinog brašna⁣ (možete menjati bilo kojim glutenskim)
– kesica praška za pecivo⁣
– kašičica kakaa⁣
– 3 pune kašike meda⁣
-100ml vode⁣
– džem od kajsija, šljiva ili neki drugi koji imate (ovde je neki od višanja 😍)
– 100gr crne čokolade (ako vam je važno da bude bez šećera, probajte Galeb ili Dorinu, a ako ne, onda samo birajte neku sa što većim procentom kakaa)

Leblebije i vodu iz konzerve izblendajte dok ne dobijete potpuno glatku masu. Prebacite u činiju i dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao, med i vodu.⁣
Sve lepo promešajte i ujednačite tako da nema grudvica. ⁣
Obložite pleh ili tepsiju pek papirom, pa preko izlijte masu koju ste pripremili.⁣

Peče se 20-25 minuta na 200stepeni, ali pratite svakako.
Zbog leblebija je kolač vlažan unutra, pa nemojte da vas to zbuni. ⁣

Kad kolač izvučete iz rerne, prebacite krpu preko i ostavite ga da se malo prohladi, kako biste lakše skinuli pek papir. ⁣

Kako će vaš kolač od leblebija izgledati, odlučite sami.
Dakle, opcije su sledeće:
1. ukoliko ste kolač pekli u manjoj tepsiji, recimo 20×20, onda nakon skidanja pek papira, kolač horizontalno presecite oštrim nožem ili još bolje običnim koncem tako da dobijete dve kore, pa ćete donju filovati džemom, prekriti drugom korom, a onda preliti čokoladom
⁣2. ukoliko ste, kad ja ovog puta, kolac pekli u tepsiji srednje veličine, recimo 20×35, i dobili jednu tanju koru, prepolovite je tako da dobijete dve manje kore i dalje je postupak isti

3. ostaje i ona varijanta da dobijenu koru, samo nafilujete džemom,  prelijete čokoladom i iseckate na štanglice.

I za sam kraj, malo lešnika ili badema, ne može da škodi. 👌🥰

Liči na one starinske kolače, koje su nam bake pravile. ⁣

Leblebije u konzervi možete kupiti u Idei, Maxiju, Tempu. Cena konzerve je oko 80-90 dinara. ⁣
Posno, slatko, mekano i uz šolju kafe savršeno. 👌⁣

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *