Podvarak sa carskim rebrima

Samo nekoliko sastojaka i jedno sat i po vremena vas deli od ovakvog ručka. Meni je do pre par godina bio bauk i mislila sam da je komplikovano i teško, a ispostavilo se da ga bez problema možemo staviti na listu jela koja se spremaju sama od sebe.

  • 1,5 kg kiselog kupusa (ja sam koristila ribanac koji se prodaje u vakum kesi, cena pakovanja je bila oko 140 din)
  • 3 glavice crnog luka
  • nekoliko čenova belog luka
  • pola kilograma carskih rebara (ili nekog drugog mesa po izboru)
  • lovorov list, suvi začin, mlevena paprika, biber

Prvo i osnovno, dobro operite kupus. Važno je da se ispere sva so, jer ukoliko to ne uradite kako treba, a dodate začine u količini u kojoj to inače radite,  podvarak ćete moći samo da bacite, jer će biti toliko slan da neće moći da se jede uopšte. Ne pitajte kako znam. 🙄

Na masti prodinstajte sitno iseckan crni luk. Kad lepo promeni boju, dodajte meso isečeno na krupnije komade. Neka se tako krčka 10ak minuta na temperaturi srednje jačine. Onda dodajte dobro opran kupus, beli luk, začine i lovorov list. Nalijte vodom do pola šerpe i dobro promešajte. Kupus će pustiti svoju vodu, vi samo pazite da ne zagori na dnu šerpe, pa s vremena na vreme, promešajte.

Kad voda ispari skoro skroz, prebacite sve u tepsiju i zapecite u rerni na 200 stepeni (jedno 20ak minuta).

Znači, operete kiseli kupus, dinstate luk,  dodate meso, pa kupus i začine, nalijte vodom, kuvate, pa zapečete i onda uživate u pravim zimskom ukusu i mirisu.


Ako pravite – javite.

❤❤❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *