Proizvodi bez šećera i belog brašna koje ćete voleti

Na svom putu menjanja navika i toga da sam više od 365 dana bila skroz bez belog šećera, brašna i kvasca, do danas kada je moja ishrana izbalansirana i ne podrazumeva isključivanje nijedne namirnice, naučila sam mnogo toga – da to što na ambalaži piše “zdravo” ne znači da je proizvod unutra zaista takav, da ako je nešto zaista nutritivno kvalitetno, ne mora nužno biti niskokalorično, da čitam deklaracije i pametno biram.

I zaista, svoje poverenje ne poklanjam bilo kome, posebno ne kada je nešto tako važno kao što je zdravlje u pitanju.

Organska hrana, hrana bez E brojeva, aditiva, pojačivača ukusa zahteva ozbiljniji tehnološki pristup, jer nema ni konzervansa ni dodatog šećera koji bi služio u tu svrhu. Sve to čini da se proizvođači pre opredeljuju za neke jednostavnije procese i sastojke, koji znače i znatno nižu cenu na tržištu.

Ipak, ono što je najvažnije u životu – nema cenu.

Zato sam presrećna što ipak postoje ljudi koji će uložiti u proizvodnju, najbolje sastojke i dati sve od sebe zarad kvaliteta.

Bez kompromisa.

E, takvi su proizvodi brenda VoLim dobro u ljudima. Na njihovom sajtu www.volim.rs i instagram profilu @volim.dobro.u.ljudima možete naći sjajne voćne niskokalorične namaze bez šećera sa ukusom šljive, šipurka, kupine, jagode, maline i višnje, testeninu od spelte, heljde, kao i odlične sokove od aronije, cvekle, kruške, dunje, drena, maline, kupine, višnje, jabuke.

Ono što je fenomenalna stvar, posebno sada, kad svi izbegavamo odlazak u nabavku, jeste mogućnost online kupovine preko sajta, gde je za porudžbine preko 3000 dinara besplatna dostava.

Rekla bih da su na sve mislili.

A sada da se vratimo receptima i ovoga puta slatkišima.

Obožavam starinske kolače sa džemom.
Nose neku toplinu, sećaju na detinjstvo i jednostavni su za pripremu.

Lako zamenim belo brašno nekim drugim, a šećer medom ili drugim zaslađivačem.
Evo kako sam iskoristila niskokalorične voćne namaze bez šećera VoLim dobro u ljudima i spremila čak tri vrste tradicionalnih kolača, na malo drugačiji način.

Vanilice bez brašna i šećera

– 200gr raženog brašna ⁣
(može i speltino ili ječmeno) ⁣
– 50gr mlevenih oraha⁣
– 100gr masti⁣
– 1 jaje⁣
– sok od pola limuna i narendana korica⁣
– 2 kašike arome vanile⁣
– 2 kašike meda⁣

Umutite mast, pa dodajte jaje, sok i koru limuna, aromu vanile i med.⁣

Kad dobijete ujednačenu masu, polako dodajte brašno i mlevene orahe, pa umesite testo.⁣
Ostavite ga u frižideru na 20 minuta, a nakon toga na brašnom posutoj površini, razvucite testo na oko pola centimetra debljine, pa rakijskom čašom ili nekom malom okruglom modlicom vadite “pogačice”.⁣
Obložite veći pleh pek papirom, poređajte ih i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15-20 minuta.⁣

Kad budu gotove, ostaje da svakoj nađete savršenu polovinu, namažete džemom i spojite. ⁣

Štrudlice od samo 4 sastojka

– 250grama speltinog brašna (nisam probala sa drugim, mada verujem da bilo koje glutensko dolazi u obzir) ⁣
– 100 gr maslaca⁣
– pola čaše kisele pavlake⁣
– džem⁣

Sipajte brašno u posudu, pa preko naseckajte maslac. Rukama izgnječite, pa kad ste već malo sjedinili masu, ubacite i pavlaku, pa umesite glatko testo.⁣

Na brašnom posutoj površini, razvucite testo tanko i onako četvrtasto, pa ga podelite nožem po dužini na trakice srednje širine.⁣
Po sredini trakice, nanesite džem ( samo pazite da ipak bude gušći, da se ne bi razlivao), pa ih onda zatvarajte, spajanjem leve i desne strane. Kad celu trakicu zatvorite, iseckajte testo na veličinu štrudlica, pa ih poređajte na pek papirom obloženom plehu. Važno je da strana gde su štrudlice zatvorene, bude na dole. ⁣

Pecite ih oko pola sata, u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. ⁣
Neka se malo prohlade pre nego da ih probate. ⁣

Lažni Banini ⁣⁣
⁣⁣

– 300gr speltinog ili ječmenog brašna ⁣⁣
– 3 kašike mlevenog lana⁣⁣
– 3 kašike mlevenog susama⁣⁣
– 1 kašika kakaa⁣⁣
– 3 kašike meda⁣
– pola kesice praška za pecivo ⁣
– 100 ml vode. ⁣⁣

Umesite testo, pa ga ostavite u frižideru na 20 minuta.⁣⁣
Testo podelite, oblikujte kolačiće (ispadne oko 20) i na svakom napravite udubljenje. Pošto testo ne sadrži nikakvu masnoću, nakvasite ruke, da možete lakše da oblikujte kolačiće. ⁣⁣
⁣⁣
Pecite na 200°, 10min. Onda izvucite, napunite udubljenja džemom od višanja, malina ili bilo kojim drugim koji imate i volite , pa vratite u rernu. ⁣
Pecite još 5 minuta, isključite rernu i ostavite kolačiće unutra da se ⁣prohlade. ⁣⁣

Uživajte i brinite o sebi i onima koje volite najviše.

⁣❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *